Villa te ANTWERPEN (2020)

€ 2.800.000

Algemeen
Prijs
:
€ 2.800.000
Aantal slaapkamers
:
7
Aantal badkamers
:
5
Adres
:
Palmenlaan 10, 2020 ANTWERPEN
Bewoonbare opp.
:
658 m²
Grondoppervlakte
:
2800 m²
Bouwjaar
:
1954
Omschrijving
De villa Maes is door haar conservatieve vormgeving veeleer atypisch voor de gezamenlijke productie van Léon Stynen en Paul De Meyer, die zich vanaf de vroege jaren 1950 uitdrukkelijk op het modernisme van Le Corbusier oriënteerden, om vanaf de jaren 1960 een verfijnd brutalisme te ontwikkelen.
Vrijstaand ingeplant in de breedte van het perceel, op een rechthoekige plattegrond van vijf bij drie traveeën, omvat het hoofdvolume twee bouwlagen onder een schilddak met dakkapellen. Tegen de west- en oostzijde leunen de lagere volumes aan van het overdekte terras en de garage. De gevels zijn opgetrokken uit witgeschilderd baksteenmetselwerk (paepesteen), met een plint uit witte natuursteen, witgeschilderd houten schrijnwerk van deuren, vensters en vensterluiken, en een dakbedekking uit leien. Het traditionalistische karakter berust op de klassieke volumetrie, de axiale symmetrie van de ordonnantie, en de typische vensterluiken. Veeleer gesloten aan straatzijde, en meer opengewerkt aan de tuinzijde weerspiegelt de opstand de oriëntatie en de indeling van het interieur. In de voorgevel ligt de klemtoon op de middenas met het omlijste portaal onder een bovenlicht waarin verlichting is geïntegreerd. Dit laatste wordt in eigentijdse zin geflankeerd door reeksen verticale lichtstroken. De tuingevel is in volkomen regelmaat opgebouwd uit registers van deurvensters, met vensterluiken op de begane grond en ijzeren borstweringen op de verdieping. Vrijstaande muren schermen het terras af ter hoogte van de 'living'.
De plattegrond groepeert de dienst- en circulatiezones aan de straatzijde georiënteerd op het noorden, en de woon- en slaapvertrekken aan de tuinzijde georiënteerd op het zuiden. Behalve de vestibule, de vestiaire en de traphal, omvat de begane grond volgens de bouwplannen een L-vormige 'living', een afzonderlijke eetkamer, en de keuken met dienstingang en –trap (spiltrap). De 'living' die via een beglaasde wintertuin doorkijk biedt op de traphal, is opgedeeld in een ruime woonkamer en een intieme zithoek met ingebouwde open haard, muziekinstallatie en televisietoestel. Bij het hoofdvolume aanleunende annexen herbergen ten westen een overdekt terras en ten oosten de dubbele garage met bergplaats. Op de bovenverdieping bevinden zich vijf slaapkamers van gelijke oppervlakte uitgerust met een toiletnis en dressing, twee badkamers met lig- en stortbad, en een naai- en linnenkamer. Slechts bereikbaar via de diensttrap biedt het dakniveau ruimte aan twee meidenkamers met badkamer en een speelzolder. Het interieur onderscheidde zich door een functionele, eigentijdse inrichting, vormgeving en meubilair; de inbouwkeuken was van het merk Cubex.
  
Financiële Info
Prijs
:
€ 2.800.000
Totale kostprijs
:
€ 2.800.000
Energie certificaat
EPC No.0002235617
E spec
:
719 kWh/m².jaar


Stedenbouwkundige informatie
Voorkooprecht
:
Nog niet aangevraagd
Bouwvergunning verkregen
:
Nog niet aangevraagd
Dagvaarding en herstelvordering
:
Nog niet aangevraagd
Verkavelingsvergunning
:
Nog niet aangevraagd
Bestemming
:
Nog niet aangevraagd
Erfgoed
:
Nee
Comfort
Verwarming
:
CV op stookolie
Oriëntatie achtergevel
:
Zuid
Type dak
:
Vlinderdak
Keuken
:
Enkel kasten
Beglazing
:
Dubbel
Lasten
Google kaart
De kaart vergroten
Uitzicht op straat